Domovská stránka > Články > Výsledky Mistrovství republiky v ultimate frisbee 2009
Podstránky:
Pohledy zevnitř

Výsledky Mistrovství republiky v ultimate frisbee 2009

Kdy: 20-21.6.2009
Kde: Třebechovice pod Orebem (u Hradce Králové)
Kategorie: Open (9 týmů) a Women (6 týmů)
Herní systém: Open 1. a 2.liga s baráží, Women skupina
Zázemí: 3 hřiště
Počasí: slunečno, velice mírný vítr
 
Výsledková listina následuje na konci článku.

Mistrovstí republiky v ultimate frisbee

Záznam Open a Women finále je ke zhlédnutí na www.strizna.cz.
 
Třebechovice pod Orebem se letos staly svědky nejdramatičtějšího turnaje za dlouhou dobu.
 
Kvalifikační turnaje určily pro kategorii Open nasazení týmů do 1. a 2. ligy. Prvoligové zápasy dokázaly, že špička českého ultimate je nesmírně vyrovnaná. Až na výjimky prvoligové zápasy skončily rozdílem 1-2 bodů, tedy nejtěsnějšími možnými rozdíly.
 
Tři zápasy pro každý tým, o délce 65 minut, nakonec rozhodly o pořadí prvoligové skupiny, ze kterého vzešli soupeři pro semifinálová utkání. Na prvním místě se umístili Prague Devils, druhá byla Žlutá Zimnice, třetí Terrible Monkeys a čtvrtí FUJ. 4.místo pro FUJ znamenalo barážový zápas o udržení s vítězem druhé ligy, kterým byl budějovický tým 3SB.
 

Baráž o první ligu

Pražský tým FUJ, hrající pouze v osmi hráčích a bez svého kapitána, začal baráž výborným útokem a kvalitní obranou, kterou nedali budějovickému týmu šanci skórovat. Netrvalo dlouho a na 3SB by si za stavu 4:0 pro FUJ nevsadil asi nikdo. Vysoké tempo však FUJům nevydrželo a 3SB začali využívat chyb soupeře a stav se brzy vyrovnal.
 
Početný budějovický tým v poslední čtvrtině zápasu převzal vedení, které si už udržel. Pražský tým nedokázal zvrátit vývoj utkání a spadl do druhé ligy, což bylo pro mnohé překvapení. 3SB mohli začít mohutně slavit postup výše, stejně jako před dvěma lety, kdy podobně překvapili Terrible Monkeys.
 

Semifinále

Nedělní dopoledne přineslo semifinálové zápasy. Prague Devils vs. 3SB (vítěz baráže) a Žlutá Zimnice vs. Terrible Monkeys.
 

1. semifinále

Jako první začalo utkání druhého se třetím. Tedy ŽZ proti TM. Zápas byl od počátku natáčen několika kamerami a přenášen na internet, kde podle reakcí diváků vyvolal nemalý zájem. Několik zbytečných chyb Terrible Monkeys poslaly Žlutou Zimnici do rychlého vedení, které dospělo až ke stavu 4:1. Monkeys tuto situaci znali ze sobotního zápasu s PD, který měl stejný průběh, a vzali si opět time-out, který v zápase proti Prague Devils vrátil Monkeys do hry. Oddechový čas tým znovu oživil a postupně stáhl stav zápasu na 5:5, čímž se Monkeys vrátili do hry o finále.
 
Bohužel právě v době, kdy Monkeys dotáhli ztrátu na 5:5 došlo k nepříjemné nehodě, kdy jeden z kameramanů na tribuně spadl z lešení pod tribunu. Obě semifinálové utkání byla přerušena. Vrtulník transportoval zraněného kameramana do královehradecké nemocnice a zápasy po 45minutové pauze pokračovaly, již bez přímého přenosu.
 
Neplánovaná přestávka pravděpodobně mírně pomohla Žluté Zimnici, aby se vrátila ke své stabilní hře a tím zastavila vzestup Monkeys. Po přestávce se týmy přetahovaly o každý bod a v závěru utkání měla navrch Žlutá Zimnice, která zvítězila o dva body 13:11 a získala díky své kvalitní hře právo postupu do finále.
 

2. semifinále

Druhý semifinálový souboj začal o 20 minut později, než první semifinále. Střetl se v něm vítěz prvoligové skupiny, Prague Devils, a vítěz baráže, 3SB.
 
Oproti prvnímu semifinále byl stav zpočátku vyrovnaný a papírový favorit, Prague Devils, si zprvu nedokázal vytvořit větší náskok. Po 45 minutové pauze se ovšem projevila větší kvalita a zkušenosti pražského týmu, který nakonec 3SB poměrně přesvědčivě porazil.
 

O medaile

Tým 3SB čekal pouze zápas o třetí místo a mohl zopakovat dva roky starý turnaj, kdy po postupu přes baráž získal bronzové medaile. Bohužel však týmu citelně chyběl kapitán, který se zranil v sobotních zápasech a pro mladý tým bylo velice těžké se prosadit proti zkušeným soupeřům.
 
V zápase o třetí místo se 3SB setkali s Terrible Monkeys. Podle skóre se zápas vyvíjel jednoznačně pro Terrible Monkeys, kteří hned zpočátku sebrali dva útoky soupeři a získali náskok. Rozhodně se však nejednalo o exhibici, o které výsledný stav 15:5 pro Monkeys vypovídá. 3SB předvedli kvalitní hru a dokázali, že do první ligy patří. Terrible Monkeys tak získali bronzové medaile jako odměnu za dobrý výkon na celém turnaji.
 
V boji o třetí místo v kategorii Women se poměrně překvapivě ocitl ženský tým 3SB a soupeřem mu byly Terrible Monkeys. V zápase ve skupině vyhrály Terrible Monkeys nad 3SB o jediný bod a dala se čekat velká bitva. Ve Women kategorii se tedy střetly stejné týmy v boji o třetí místo, jako v kategorii Open. Po posledním bodě odpovídalo i pořadí. Stejně jako Open tým TM, také Women tým Terrible Monkeys dokázal svého soupeře porazit a získat 3. místo.
 
Finálový souboj v kategorii Women svedly ženské týmy Prague Devils a Žluté Zimnice. Ve finále měly poměrně hodně navrch "kuřátka", která "pražské ďábly" přehrála a po zásluze si z Třebechovic odvážejí zlaté medaile.
 

Finále Open

Open finále bylo reprízou roku 2008, kdy o titul hráli Prague Devils a Žlutá Zimnice. Pražský tým ve žlutých dresech nasadil výbornou hru hned od začátku a získal dvoubodové vedení, které postupně držel zhruba do poloviny času. Prague Devils postupně přestali chybovat a náskok ŽZ stáhli na rozdíl jediného bodu. Poločas za stavu 8:7 ještě patřil Zimnici.
 
Na finálová utkání, i když v omezené míře, byl obnoven přímý přenos na internet a diváci u svých počítačů mohli sledovat boj dvou excelentních českých ultimate týmů. Finále si užívali také diváci na tribuně, kdy mohutně podporovali oba týmy a oceňovali potleskem výjimečné zákroky.
 
Po poločase se vedení postupně ujali Prague Devils po několika zbytečných chybkách Žluté Zimnice. Zkušení hráči Prague Devils si již náskok sebrat nenechali a dovedli nejstarší český frisbee tým k dalšímu, v pořadí již čtvrtému, vítězství ve venkovní kategorii Open.
 

Video záznam

Natočená utkání (30 minut 1.semifinále, finále Open a Women) budou zájemcům k dispozici ve formě DVD. Cena DVD je 100 kč a objednávat jej lze na adrese cald@cald.cz.

Výsledky

 Kategorie OPEN:

  1. Prague Devils
  2. Žlutá Zimnice
  3. Terrible Monkeys
  4. 3SB
  5. FUJ
  6. Východní blok
  7. Velká Morava
  8. PeaceEgg
  9. Hairy Jet
Spirit of the Game: Hairy Jet
 

Kategorie WOMEN:

  1. Žlutá Zimnice
  2. Prague Devils
  3. Terrible Monkeys
  4. 3SB
  5. Pražská sedma
  6. FUJ
Spirit of the Game: Terrible Monkeys
 
Příjemným překvapením je pro 3SB Women účast v boji o medaile, naopak poslední místo týmu FUJ Women je nečekané.
 
Prague Devils již počtvrté v řadě získali titul Mistra republiky, ovšem hned několik týmů jim šlapalo na paty. Příští venkovní sezona dává ostatním týmům příležitost narušit nadvládu Prague Devils.
 
Podívejte se také na přehled vítězů za poslední roky na stránce Týmy v ČR.
 
 

Autor: Jiří Voseček, 22. 6. 2009

Hlavní menu
Články | Týmy v ČR | O frisbee | Výsledky | Chci začít | Liga ultimate |
© Frisbee.cz
Zobrazení pro mobil / Klasické zobrazení