Domovská stránka > Články > Kvalifikace HMČR Open a Ženy 2014: Opičí dominance
Podstránky:
Pohledy zevnitř

Kvalifikace HMČR Open a Ženy 2014: Opičí dominance

Kdy: 8.-9.2. 2014
Kde: Hradec Králové
Pořadatel: Kulatá Šachovnice
Kategorie: open, women
Startovné: 2000 Kč/tým open, 1800 Kč/tým women; 40 kč/snídaně, 35 kč/přespání
Pod článkem naleznete opět formulář pro hodnocení turnaje.

Open

Do historicky třetí kvalifikace o 1. ligu open se přihlásilo 11 týmů, herní systém tedy velel vytvořit dvě skupiny o 6, respektive 5 týmech.
 
V početnější dopolední skupině kralovali Terrible Monkeys A, svým soupeřům vzali všechna vítězství a s 10 body skončili na 1. místě. Spíš než o 1. místo šlo o to nebýt poslední, protože 6. tým ve skupině už nečekal boj o 5 postupových spotů na finále 1. ligy. Černý Petr zbyll na Velkou Moravu, která ač porazila TIOS, tak jinak neuhrála žádné další vítězství a z 5. místa šel do baráže o čtvrtfinále Frkot.
 
Odpolední skupina měla dva přesvědčivě hrající týmy: Prague Devils B a 3SB. Jistotu čtvrtfinále získal ještě Atruc ze 3. místa. Do nedělní ranní baráže šla Kulatá šachovnice a opičí B tým.
 

Čtvrtfinále

Týmy ze čtvrtých a pátých míst obou skupin si spolu v 8:30 zahrály o účast v horní osmičce. Mosquito Attack nedalo šanci TM B (14:6), ve druhé baráži vedl Frkot už 5:1, pak se ale domácí Kulatá šachovnice probudila a postupně srovnala až na 8:8, aby v posledním bodě přidala obranu a postoupila do čtvrtfinále.
 
Papíroví favorité (týmy z druhých míst, TIOS a 3SB) potvrdili sobotní hru a své soupeře přehráli bez většího dramatu. Větší napětí nabídly souboje z opačných konců tabulky. Prague Devils B sice převzali během zápasu nad Mosquito Attack vedení, to se ale hráčům z Brna málem podařilo vyrovnat a PD B tak zvítězili pouze 9:7. Suverén sobotní dopolední skupiny, TM A, si zase nevěděl rady s Kulatou šachovnicí a až posledních minutách překlopil skóre na svoji stranu, ač k překvapení nebylo daleko.
 

Postupující do 1. ligy

Horní čtyřku vyhráli Terrible Monkeys v dramatickém finále, když na poslední chvíli otočili skóre proti TIOS na 11:10. Důležitý však byl spíš boj o poslední 5. postupové místo. Do něj se dostali Mosquito Attack a Chupacabras, oba své soupeře (Atruc a KŠ) porazili ve velice vyrovnaných zápasech v posledním rozhodujícím bodě. I zápas o 5. místo skončil o jediný rozhodující bod 8:7 ve prospěch Mosuqito Attack, kteří tak po úspěšné kvalifikaci do 1. ligy kategorie mixed nakouknou také do 1. ligy open.
 
Vyrovnané výsledky celého víkendu, kdy alespoň jednou vyhrál každý tým a v mnohých zápasech neměl jasný favorit vůbec jisté vítězství, jsou příslibem nejen zajímavé finále 1. ligy v Brně (1.-2. března), ale také napínavého finále 2. ligy v Dolní Cerekvi (22.-23. února).
Kvalifikace HMČR Open a Ženy, hala TJ Slavia Hradec Králové (foto Martin Bartoň KŠ)

Women

Protože se na mistrovství republiky původně přihlásilo jedenách týmů, což by znamenalo pět automaticky postupujících a šest do kvalifikace, ze které by postupilo nejlepších pět a jen jediný by vypadl, domluvily se týmy na čtvrtém a pátém místě (FUJ a VM), že si "dobrovolně" rovněž zahrají kvalifikaci, výměnou za to, že v Brně bude hrát jen osm místo deseti týmů. Dodatečně se ještě složilo béčko Prague Devils, v kvalifikaci se tedy nakonec ukázalo devět týmů, z nichž postupovalo pět. Oproti loňsku se rozdělily 3 Figurky na samostatné celky, ovšem Atrofované ruce se nepostavily vůbec.
 
V první skupině, pětičlenné, se zrodilo mírné překvapení, když 3SB porazily zkušenější FUJ. FUJky se však během dne evidentně rozehrály a další prohru nedopustily. Porazily tak i Východní blok, který však 3SB porazil a nakonec postupoval ze skupiny na prvním místě.
 
Ve druhé skupině dominoval PeaceEgg, který potvrdil svou formu z první PD haly. Terrible Monkeys se herně trápily, vysoko prohrály s Velkou Moravou a porazily tak jen Prague Devils B. Monkeys si však spravily chuť v neděli, kdy celkem pohodlně a jistě porazily ve čtvrtfinále 3SB. V dalším čtvrtfinále na sebe narazily FUJ a Velká Morava, dramatický a vyrovnaný zápas rozhodl až universe point, ve kterém se oba týmy dopustily jednoho turnoveru a nakonec disk do zóny donesly FUJ. Posledním postupujícím se stal Východní blok, proti nejméně zkušenému týmu turnaje PDB vyhrál zcela přesvědčivě 14:4.
 
Že jsou Monkeys herně úplně jiným týmem než v sobotu, potvrdily v semifinále, když vyhrály nad PeaceEggem 10:13. Zmizely záhozy a nejistota, které jsme viděli v sobotu. Ve druhém semi mezi Východním blokem a FUJ bylo od začátku lépe rozehráno Blokem. I když FUJ stáhly na 6:8, Blok si pohlídal konec zápasu a vyhrál 11:6.
 
Důležitý zápas o páté místo si od začátku pohlídaly hráčky z Velké Moravy. Jasně porazily Chupacabras 12:7 a získaly tak pro sebe poslední postupové místo do Brna. Výsledkově stejně jasný byl i zápas o bronz. PeaceEgg pro sebe proti Fujačkám urval začátek zápasu a následně si až na jeden break pohlídal své útoky a naopak breaky proměňoval.
 
Ač tomu začátek nenasvědčoval, women finále bylo nakonec velmi vyrovnané. Terrible Monkeys vyhrávaly 4:1, Východní blok ale zabral a skóre dotáhl na 5:5. Monkeys však skórovaly třikrát za sebou a Blok nakonec dokázal už jen korigovat výsledek na konečných 7:9. Kvalifikaci tedy vyhrály, po nevydařené sobotě trochu překvapivě, právě Terrible Monkeys.
Kvalifikace HMČR Open a Ženy, finále TM vs. VB (foto Lukáš Kuda KŠ)

Výsledky

Kategorie Open

  1. Terrible Monkeys A
  2. TIOS
  3. 3SB
  4. Prague Devils B
  5. Mosquito Attack
  6. Chupacabras
  7. Kulatá šachovnice
  8. Atrofované ruce
  9. Frkot
  10. Velká Morava 
  11. Terrible Monkeys B

Spirit: 3SB

 

Kategorie Women

  1. Terrible Monkeys
  2. Východní blok
  3. PeaceEgg
  4. F.U.J.
  5. Velká Morava
  6. Chupacabras
  7. 3SB
  8. Figurky Slonů
  9. Prague Devils B

Spirit: Velká Morava

Hodnocení turnaje

Čím víc bodů, tím lépe (podobně jako Spirit).

Večeře
Večeře byla dobrá, za rozumnou cenu, porce dostatečné, nečekalo se
Snídaně
Snídaně byla včas, v dostatečném množství, kvalitě a rozmanitosti
Časomíra, jingly
Měření času fungovalo, jak mělo; na všech hřištích byly dobře slyšitelné a rozpoznatelné všechny milníky (začátek a konec času…)
Příprava hřišť
Hřiště bylo včas a dobře nalajnováno, na hřišti byly kuželíky a počítadla, voda byla doplňována
Informace a komunikace
Informace o turnaji přicházely včas a byly dostatečné, organizátoři odpovídali obratem a byli nápomocní apod.
Celkový dojem
Celkový pocit den po turnaji.

Průměrné hodnocení od 30 hráčů(1 - špatné až 5 -skvělé)

Informace a komunikace3.5
Příprava hřišť2.8
Časomíra, jingly3
Snídaně3.7
Večeře2.8
Celkový dojem3.63 bodů

Autor: Redakce, 17. 2. 2014

Hlavní menu
Články | Týmy v ČR | O frisbee | Výsledky | Chci začít | Liga ultimate |
© Frisbee.cz
Zobrazení pro mobil / Klasické zobrazení