Domovská stránka > Články > Fujové na Tom’s Tourney 2012
Podstránky:
Pohledy zevnitř

Fujové na Tom’s Tourney 2012

V pátek, 27. dubna, se z Prahy vypravilo několik aut naložených frisbeejáky, nadržených na hru se zahraničními týmy. A mířila na západ. Nejdříve musela překonat rozsáhlé Německo, pak kousek přes Nizozemsko a cíl byl v Belgii, v Bruggách. Tam se letos konal 20. ročník legendárního a "must do" turnaje Tom’s Tourney.

Z české kotliny se na turnaj tentokrát vydal pražský tým FUJ s několika posilami z jiných týmů. Ve skupině na ně čekaly slibné zápasy s týmy jako Chevron. Není tedy divu, že se všichni těšili jako malí.

Na turnaj se sjelo 52 týmů z celé Evropy. 20 týmů – mezi nimi i FUJ - se přihlásilo do Open division 1, 16 týmů do Open Division 2 a 16 týmů přijelo do Ladies Division.

Sobota – zápasy ve skupině

Tom's Tourney 2012
Nicméně Bruggy a jejich počasí na to měly jiný názor a přichystaly hráčům pěkně hardcore podmínky. V sobotu, v úvodní hrací den, se teplota vzduchu nepřehoupla přes 12 stupňů, zatímco vlhkost byla dost vysoká. A hlavně všudypřítomná, protože od rána do večera pršelo. Přes den se vystřídaly různé druhy deště – lehký, vlahý jarní, mrholení, pichlavý, liják typu "chčije a chčije" a podobně…

První zápas hráli FUJáci až v odpoledních hodinách a nastoupili proti Sun Ultimate z Francie.  Zápas to byl vyrovnaný, Dvojta se krásnou rybičkou (ačkoli neúspěšnou) vymáchal v bahně a sklidil ovace diváků ("nažer se!"). Češi si na začátku drželi náskok dvou bodů, ale ke konci zápasu se začali hromadit chyby, které Francouzi dokázali ztrestat. Ať už jim k tomu pomohlo štěstí, zkušenosti nebo poloha planet, výsledkem bylo, že SUN porazili FUJ rozdílem dvou bodů 9:7.

Další zápas se hrál o hodinu později. Počasí se nijak zvlášť nezměnilo a v blátě na hřišti se FUJ utkali s rakouskými thebigEZ. Na nějaký velký respekt nebyl čas, FUJ chtěli vyhrát. A také se jim to dařilo, i když na začátku mírně klopýtli. Poté si v zápase vybudovali tříbodový náskok a vše vypadalo nadějně. Při posledním time-outu, těsně před koncem zápasu, FUJové vedli o dva body. Jenže útok před zónou, první hod, a disk se octl na zemi… Ve zbytku zápasu již Pražáci nedali bod. V posledním rozhodujícím bodě se Kačerr neudržel a hned v úvodu bodu letěla nepřesvědčivá dlouhá bez větší vyhlídky na úspěch. Musí se mu ale přiznat, že neměl žádný konstruktivní náběh, a tedy zvolil taktiku huck and D. Defence se však bohužel nedostavila a bigEZové i přes předchozí vývoj zápasu vyhráli 10:9.

Třetí zápas, předposlední ve skupině, byl zlatým bodem dne. V tom největším lijáku si FUJ zahráli s Chevron Action Flash z Manchestru, vicemistrem anglické ligy. Hra byla od začátku v režii Britů, naši hráči jim však byli vyrovnanými soupeři, nezmátlo je ani věčné pokřikování soupeřových tajných signálů z lajny ve stylu "green two! black green one! red one!". FUJ podali svůj nejlepší sobotní výkon, ale i tak prohráli 7:10. Na konec si s Chevronem odnesli i fotku, kde Mája letí na Beavanovi.
Mája letí na Beavanovi
V sobotu večer se na hřišti udála grilovačka v party stanu. Jedna frakce FUJáků si udělala grilovačku vlastní, zatímco druzí vyrazili do večerního města lovit kýčovité fotky, nasávat atmosféru památek a nacpat svá břicha místním kebabem.

Neděle – spodní skupina

V neděli ráno čekal na FUJe poslední zápas skupiny. Bohužel jsem u něj osobně nebyla (sprostě jsem se flákala po městě) a tak jen vím, že proti Gentle Open, loňským mistrům Belgie, kluci prohráli 11:8 (a dostali callahan). Pátým místem ve skupině, na kterém FUJ skončili, se zařadili do spodní skupiny, ve které mohli být nejlíp 17. z celkových 20 týmů.

V této skupině s nimi byli German Masters, ženevští Wizards  a Uprising z Polska. S těmi také hráli další nedělní zápas. Odpoledne se dokonce umoudřilo počasí, přestalo pršet a nakonec bylo i sluníčko. FUJům se s Polákama hrálo, aspoň myslím, pěkně. Od začátku to byl taky velmi vyrovnaný, divácky atraktivní zápas. Na začátku FUJ vedli, poté polevili, a když bylo skóre 7:9, FUJ zabrali a zápas vyhráli 10:9. Konečně, první vítězství na turnaji!

Druhým soupeřem ve spodní skupině byli Wizards. V zápase byl největším nepřítelem obou týmů silný, nevyzpytatelný, boční vítr. S tím bojovali FUJové možná víc, než se soupeřem. FUJ nicméně dokázali vyhrát 6:4. Během zápasu se zranil DVojta, který skočil obrannou rybičku tak nešťastně, že si přetrhl vaz mezi vřetenní a loketní kostí (díky zákonu schválnosti samozřejmě na pravačce). Přidal se tak ke zraněnému Ivanovi, který v neděli už nehrál, a turnaj pro oba bohužel skončil.

German Masters byli pro FUJ posledním nedělním soupeřem. Bůh ví, proč se Masterům nic nedařilo a FUJům dali jen málo bodů. Zápas měl jasný průběh a Masters byli celkem odevzdaní. FUJ vyhráli poměrem 14:4.

I nedělní večer strávili hráči turisticky. Tentokrát vyrazil do města celý tým, v doprovodu svých dvou profesionálních fanoušků. Opět se jedlo, pilo, pořád se na někoho čekalo, fotilo, povídalo a tak podobně. A všichni se shodli, že Bruggy jsou fakt pěkný, ale přecpaný.

Pondělí – boj o 17. místo

V pondělí bylo krásně! Svítíčko slunilo, hřiště celkem vyschla a tak se mohlo vesele hrát dál. Ráno měli před sebou FUJové odvetu zápasu s German Masters. Zápas to byl vyrovnanější než v neděli, Masters hráli líp a FUJ získali hlavně konec zápasu a vyhráli 15:8.

O pauze mezi zápasy se celý tým odebral sledovat semifinále mezi kodaňským Ragnarokem a francouzskými Vibration Old Stars. Během zápasu se hodně hlásilo, hodně běhalo, hodně se házely dlouhý a zápas byl hodně vyrovnanej. I když Ragnarok na začátku vedl 4:1, Vibration se po time-outu dokázali vzmužit, vzchopit, nahecovat a postupně zápas otočili ve svůj prospěch a výsledkem 10:8 se dostali do finále. FUJ se během zápasu poctivě rozběhávali okolo hřiště, aby jim náhodou něco neuniklo.

Poslední zápas FUJů na výročním Tom’s Tourney byl opět proti Uprising. Oproti sobotnímu utkání bylo tohle trochu pomalejší, ale stejně vyrovnaný a napínavý. Týmy se střídaly ve vedení, skóre bylo těsné, ale FUJové dokázali vydržet a při zaznění jinglu vedli 11:9. Takže i když Uprising dali poslední bod, FUJ vyhráli 11:10 a získali tak na turnaji 17. místo.

Než se mělo odehrát finále, někteří se vydali na poslední nákupy suvenýrů a čokolády do města, jiní koukali na zápasy, další balili věci a snažili se najít ty, co během tří dnů ztratili.
Tom's Tourney 2012
V druhém semifinále vyhráli favoriti turnaje, švýcarstí Freespeed, nad taliány z CUSB La Fotta 9:6. Ve finále se tak utkali Vibration s Freespeed a konflikty na hřišti si řešili ve francouzštině. Diváků bylo plno, mezi body hrála hudba a zněl komentář k zápasu. Počasí se trochu pokazilo, ale na průběh zápasu to nemělo vliv. Freespeed měli navrch už od začátku hry a Vibration bohužel neměli takové nasazení jako v semifinále. I tak byl ale zápas vyrovnaný, obzvlášť, co se Francouzi v druhé polovině zápasu vzmohli a začali klást Švýcarům větší odpor. Náskok si však Freespeed dokázali udržet, a vyhráli 20. ročník Tom’s Tourney poměrem 12:9. Freespeed si tak splnili sen, protože na turnaj jezdí řadu let, ve finále byli letos potřetí a konečně vyhráli.

V Open Division 2 vyhráli Blue Arse Flies z Británie, druzí skončili Breizh United z Francie a bronz si odvezli irští Broc Ultimate.

V ženách jasně vévodily GB Women. Na druhém místě se umístily Švýcarky z týmu Lotus a třetí skončily irské Little Miss Sunshine. Blue Arse Flies, za které si zahrála Maky, obsadily 13. příčku.

Turnaj skončil, vyhlášení proběhlo, všechno se zabalilo, hráči se rozloučili, řekli si, jak si spolu zase někdy zahrajou a hurá domů. Poslední zamávání, zamáčknout slzy a jedeme. Třeba zase příště...?

Autor: Áňa 3SB, 21. 5. 2012

Hlavní menu
Články | Týmy v ČR | O frisbee | Výsledky | Chci začít | Liga ultimate |
© Frisbee.cz
Zobrazení pro mobil / Klasické zobrazení