Domovská stránka > Články > Finále Akademických her 2008
Podstránky:
Pohledy zevnitř

Finále Akademických her 2008

Letošní AH ve Frisbee Ultimate, se konaly na stadionu v areálu VUT Brno Pod Palackého Vrchem. Přes kvalifikační turnaje se probojovaly školy VŠE, UK, ČZU Praha, VFU Brno, OU Ostrava a volný spot pořadatelské školy dostalo VUT Brno.

Večerní párty

Turnaj se konal ve čtvrtek 19. 6. 2008, proto se také týmy ze vzdálených destinací, dostavili již ve středu. Po akreditaci jsme se jeli ubytovat na koleje a poté se odebrali zpět do areálu stadionu, kde probíhala party. Živá kapelka a překvapení v podobě piva zadarmo, to se sociálním případům dost hodilo. Řada k výčepu byla, ale tak dlouhá, že si většina lidí brala jedno na žízeň, druhé na zábavu a třetí na další čekání v řadě. Party gradovala, ale výčep byl vypit, kapela dohrála a lidi se začali vytrácet. Také jsme šli, s menší zastávkou mezi stadionem a postelemi.

Skupinové boje

Ráno nás přivítalo krásné počasí, snídaně v přilehlé menze. Přesun na hřiště, příprava hřišť a kapitánský mítink pod vedením Lukáše Filandra a Jitky Vorálkové.
Hřiště 1 pro skupinu A - ČZU, UK, VUT a hřiště 2 pro skupinu B - OU, VFU, VŠE. Papírovým favoritem skupiny A byli loňští mistři ČZU, kteří ve skupině nalezli soupeře pouze UK. Do semifinále se z prvního místa probojovali ČZU a z druhého místa UK, tým VUT byl odkázán do souboje o 5. místo.

Skupina B byla vyrovnanější a nebylo vůbec jasné, které týmy se budou ucházet o medailové pozice. V prvním zápase hrála VŠE s VFU a po vyrovnaném boji se skóre otočilo pro VFU. Následoval zápas o záchranu pro VŠE, ta se utkala s OU. Zápas byl opět vyrovnaný, VŠE využívala své síly, zkušenějších žen a potvrzovala své útoky, OU potvrzovala své útoky také. Rozhodla tedy jedna obrana, která přišla až na konci zápasu. OU vyhrála a VŠE byla odkázána do boje s VUT.

O medaile

Semifinále následovalo ihned po dohrání skupin. Veterina se potkala se zemědělkou. Zápas byl překvapivě vyrovnaný, ale v polovině zápasu zemědělci odskočili a šli si pro finále. Druhé semifinále mezi karlovkou a baníčkem bylo méně vyrovnané. Ostravákům se nedařilo v útoku a náskok soupeře, který s jistotou proměňoval a využíval zkušenosti svých hráčů, už nedokázali dohnat.

Boj o 5. místo byl napínavý, pražský tým dokázal využít zkušenějších hráček a dokázal místní techniky porazit. Boj o třetí místo, nepsané akademické mistrovství Moravy, oba týmy se potkali již v bojích kvalifikačních a také v základní skupině. Veterinářům se začátek zápasu nevydařil, několik nevynucených chyb dokázali ostravští využít a vytvořit si náskok. Ten se ztenčoval s ubývajícím časem. Konec času rozhodl, bronzové medaile a titul mistra Moravy si odváží OU.

Finále s kamerou

Do finále se probojovaly týmy ČZU a UK, oba týmy se také potkaly v kvalifikaci i skupině. Finále začalo, dostavil se i televizní štáb. Začátek zápasu vyšel lépe UK a dostali se do mírného vedení. Ale několik chyb v útoku a zónová obrana ČZU skóre otočily. ČZU náskok zvyšovala a šla si tvrdě za obhajobou titulu. Dokonce tak tvrdě, že Radek P7 zválcoval při obraně dlouhé Maruš ŽZ, naštěstí se vše obešlo bez zranění a to jen proto, že se Maruš jen tak skolit nedá :). Konec finále, zlato opět odváží ČZU.

Vyhlášení vítězů na sebe nedalo dlouho čekat. Turnaj se celou dobu nesl ve vynikající náladě. Přispělo tomu jistě krásné počasí, z kterého si někteří odnesli několik popálenin a úpalů. Perfektní trávník, vstřícní pořadatelé a pohoda.



Výsledné pořadí

6. VUT Brno
5. VŠE Praha
4. VFU Brno
3. OU Ostrava
2. UK Praha
1. ČZU Praha

Nezapomnělo se ani na spirita, nepostřehl jsem během turnaje žádné spory, možná neznalost pravidel u některých začátečníků, vše se ale vyřešilo v klidu. Cenu Spirit of the game (o co jde?)si zaslouženě odvezli sportovci z UK Praha.

Turnaj skončil, každý měl cestu jinam, ale většina hráčů se stejně viděla už opět na zeleném pažitu na MČR v Třebechovicích.

Filip Zelenka (Zelí, OU Ostrava)

Podívejte se na fotogalerie z akce a videoreportáž:
Oficiální fotogalerie
Fotky týmu VŠE
Pořad ČT4 Sport: České akademické hry
(28:35 minuta)

Autor: Filip Zelenka, 4. 7. 2008

Hlavní menu
Články | Týmy v ČR | O frisbee | Výsledky | Chci začít | Liga ultimate |
© Frisbee.cz
Zobrazení pro mobil / Klasické zobrazení