Domovská stránka > Články > Zlatý vrchol Hot Beaches
Podstránky:
Pohledy zevnitř

Zlatý vrchol Hot Beaches

WUCC 2010
 
Týmová fotografie HOT BEACHES WUCC 2010, autor: Quinette Armstrong
Sezóna 2010 byla pro dívčí tým Hot Beaches opravdu nabitá. Po roce 2009, kdy HB nasbíraly v Evropě výrazné úspěchy, přišel rok zaměřený na WUCC. Mistrovství světa klubů se letos konalo v Praze. Tým v přípravě prošel tři mezinárodní turnaje (Paganello, Tom’s Tourney, Windmill Windup), hrál v české open lize a absolvoval jedno mezinárodní a jedno domácí soustředění. Už přípravné akce ukazovaly, že tým je dobře připraven a postupně se sehrává, umístění na 12. místě na WUCC a hlavně průběh celého turnaje byl pro HB velmi dobrým vysvědčením.

EUCS

Tím to ale všechno neskončilo, sotva holky opustila euforie ze životního zážitku ze setkání se světovou elitou v Praze, na obzoru se vynořil druhý podzimní vrchol sezóny, EUCF. K tomu bylo třeba dojít po stupních kvalifikace. HB to zvládly a na začátku srpna vyhrály CEL, kde nenašly konkurenci, i EUCR-CE. Příprava, kterou tým letos absolvoval, nebývalá soustředěnost a chuť vyhrávat nesly své ovoce. V Norimberku na EUCR-CE se HB konečně potkaly i s Woodchicas, jediným evropským týmem, který na WUCC skončil před nimi. Vyhrály. Chicas na tom turnaji nebyly v nejlepší formě. Z regionu CE i tak na Evropské klubové finále postoupily: HB, Woodchicas a JinX.

Z dalších regionů pak o prvním říjnovém víkendu do Lloret de Mar, dějiště turnaje, přijeli: LeedsLeedsLeeds a  Iceni z Anglie (1. a 2. tým z kvalifikace regionu W),  Cosmic Girls z Ruska (vítězky kvalifikace regionu NE), Misscoldisco z Itálie, Lotus ze Švýcarska a Yaka z Francie (1., 2. a 3. tým z kvalifikace regionu SW). Celkem tedy 8 nejlepších ženských týmů z Evropy. Woodchicas bohužel nedorazily. A tak byly HB v roli papírových favoritek.

Jak HB hrají?

Na svoje soupeřky HB v přípravě na EUCF vybrousily útočné a obranné taktiky, které používaly už na WUCC. Vertikální útočnou „PD“ i horizontální lajnu a pověstnou zónovou obranou, hlavně tzv. 3-3-1 a „kuřecí“.  V útoku má každá hráčka v týmu svůj post. Hraje jako handler, middle nebo long. Většina hráček během turnaje hraje v útoku na jednom, maximálně na dvou herních postech. HB také zpravidla mívají skupiny pro pravidelné střídání. Skupinu tvoří tři hráčky se stejnou herní pozicí, a v každém bodu je na hřišti jedna z nich. V obranné zóně pak hráčky zastávají pravidelně stejný post, který jim nejlíp sedí. Podle typu zóny to je buď 1st cup, 2nd cup nebo long; anebo marker, poach, wing, middle či long. Hrát ale umí všechny na všech postech zónové obrany.
EUCF 2010, kapitánka Ája v akci, autor: Pet Medek
EUCF

Herní systém dvoudenního turnaje EUCF přinesl klasiku, dvě skupiny po 4 týmech, pak semifinále a finále v horní i dolní polovině startovního pole. HB se ve skupině potkaly s YAKA, Lotus a LeedsLeedsLeeds a poradily si s nimi bez větších obtíží. Hrály se 90minutové zápasy s patnáctibodovým limitem.

Výsledky ilustrují průběh základní skupiny:

YAKA x Hot Beaches3x15
Leeds Womenx Hot Beaches9x15
Lotus x Hot Beaches9x15
Semifinále: Hot Beaches     -     Misscoldisco     13     -     11  

Nejtěsnější průběh a výsledek mělo semifinálové utkání proti italskému týmu Misscoldisco. Po dobu celého zápasu se vedení přelévalo z jedné strany na druhou. Na straně HB měly být v tomto zápasu větší herní zkušenosti a převaha v herních dovednostech, ale jakoby jim chybělo potřebné soustředění, a možná se projevila i únava z předešlého herního dne. Italky naproti tomu hýřily energií a nedávaly na sobě znát nervozitu, a házely i proti zónové obraně HB cokoli je napadlo a štěstí jim přálo. HB zápas nakonec zvrátily ve svůj prospěch, mohly si odfouknout a začít se soustředit na finálový zápas.
Finále: Hot Beaches     -     Leeds Women     15     -     12
Veu s týmovou trofejí. Podle statistik na EUCF 2010 za HB přihrála na, nebo chytla nejvíc bodů ; autor: Katka Bodová
Ve finále EUCF se HB setkaly s týmem, který ve skupině jasně porazily. Leeds se ze skupiny probojovaly  se štěstím, semifinále s Iceni ale vyhrály s jasnou převahou. HB šly do posledního zápasu s předsevzetím dokázat, že není tak těžké porazit stejný tým dvakrát na jednom turnaji. Leeds do zápasu nastoupily bez respektu, rychle daly první bod a následně HB sebraly dva útoky a rázem vedly 3:0. Takový vývoj  rozhodně netěšil  tribunu zaplněnou diváky, jednoznačný zápas, to není moc zábavná podívaná. HB nemají ve zvyku nudit, a tak zabraly a v mocném comebacku nasázely Leedsu 7 bodů v řadě. Protihráčky z UK zvládly ještě jednou skórovat, ale pak HB dosáhly poločasu za stavu 8:4. Zdálo se, že počáteční váhání je pryč, HB stačilo dávat svoje body z útoku a udržet skóre pod kontrolou. HB na začátku druhého poločasu potvrdily převahu a zvýšily na 9:4. Pak, ale ztratily nit a LLL daly 4 body v kuse a dostaly se zpět do kontaktu. HB ale hrát nepřestaly. Vývoj skóre: 11:8, 11:9, 13:9, 13:10, 13:11, 14:11, 14:12 - naznačuje, že Leeds se rozhodně nevzdávaly, ale HB kontrolovaly svoje vedení. Poslední bod zústal v ruce handlerkám, kapitánka Ája přihrála do zóny Katy na 15:12, v tu chvíli mohly  Hot Beaches začít slavit, staly se vítězkami EUCF 2010 - finále evropské klubové série v ultimate.
EUCF 2010, Oslavy při slavnostním ceremoniálu; autor: Petr Medek
HB umí!
Svoji převahu nad ostatními týmy předváděly HB velmi kvalitní obrannou hrou. Také schopností házet dlouhé hody. Podle slov Héři je mezi ženskými evropskými týmy výjimečné mít 5-6 hráček, které jsou schopné hodit. dlouhou. Další výhodou HB bylo, že dokázaly pružně reagovat na hru soupeře a podle potřeby měnit útočnou a obranou taktiku a nenechat protihráčky v klidu. Plusem pro náročný turnaj byla i široká sestava týmu. Do Lloret de Mar přijelo 19 HBček, přičemž ostatní týmy si přivezly sestavy o 10 – 15 hráčkách.

Pořád je co zlepšovat


Je ale třeba zmínit i aspekty hry, na kterých HB musí ještě zapracovat, jsou to: pomalejší rozjezd týmu na začátku zápasu, stavění útočné lajny příliš daleko od handlerů, občasná zbrklost v útoku, kdy snaha o bod za každou cenu přinese turnover, dále by hráčky měly zlepšit sledování tzv. „zahozených disků“, sledovat disk a hrát na něj, dokud není na zemi. Určitě by se dalo zapracovat i na spolupráci hráčů za postranními čárami s hráči na hřišti. Holky by se také měly naučit, že není žádná ostuda vzít si time out, třeba jen pro zklidnění týmu v nepřehledné herní situaci.
Co stojí za úspěchem HB?
O odpověď jsem poprosila kapitánky HB a s bystrého pozorovatele a znalce ultimate Héřu. Shodli se, že velkou výhodou týmu je celkově vysoká kvalita hráček Hot Beaches. Tým, který na ultimate scéně působí už sedm let, má stabilní základ zkušených hráček, který je schopný snadno začlenit nové členy, kteří svou nezkušenost vyvažují fyzickou zdatností. Kapitánka Ája mluví také o poctivé a náročné přípravě na letošní sezónu. HB jsou prostě sehrané a je to tým, který táhne za jeden provaz.

Kristina se zmiňuje také o přínosu zahraničních posil, které by podle jejího názoru časem mohly být nahrazeny nováčky. Kristina s Héřou se shodují na tom, že oproti HB, které se v podledních letech zlepšily a jsou momentálně na vrcholu výkonnosti, ostatní,zejména britské týmy zažívají určitý útlum. Podle Kristiny jde o přirozenou obměnu sestav týmů. Zkušené hráčky odcházejí a ty méně zkušené ještě nejsou schopny navázat na úspěchy svých předchůdkyň. Podobná obměna v nejbližších letech čeká i HB. Už v příští sezóně plánuje několik HBček přerušit svoji aktivní činnost. HB jsou nesporně na vrcholu evropského ultimate, a bude těžké tento vrchol uhájit. V porovnání s Amerikou, Japonskem a Kanadou se ještě máme co učit a dohánět, dodává ještě Kristina.
Oslava titulu, Hot Beaches, říjen 2010, autor: Ondřej Bouška

Autor: Radka Balážová, 14. 11. 2010

Hlavní menu
Články | Týmy v ČR | O frisbee | Výsledky | Chci začít | Liga ultimate |
© Frisbee.cz
Zobrazení pro mobil / Klasické zobrazení