Domovská stránka > Články > Akademičky 2011
Podstránky:
Pohledy zevnitř

Akademičky 2011

Pátý ročník Českých akademických her v ultimate frisbee (kategorie mixed) se odehrál na hřišti SK Střešovice ve dnech 6. a 7. 6. 2011. Pořádající školou bylo opět ČVUT Praha a příhlášeno bylo letos 12 univerzitních týmů z celé ČR.

Pondělní zápasy ve skupinách potvrdily favority soutěže, když si pro první místo ve skupině A došlo bez porážky a větších problémů družstvo ČVUT, a na druhém místě skupiny A se umístil druhý tým ČVUT, hrající neoficiálně místo chybějící Jihočeské Univerzity. Skupinu B s podobně jasným výsledkem ovládl tým UK a na druhém místě skončilo VUT Brno. Kromě bouřky, která se spustila hned po skončení posledního zápasu, nebylo na pondělní půlce turnaje nic moc dramatického.
Akademičky 2011, foto Pavel Jiřík ml.
O to zajímavější bylo úterý, které kromě vysokých teplot přineslo i zvýšenou atraktivitu zápasů. Nasazení hráčů dokazují i dva případy srážky se zábradlím, které stálo v cestě chytači dlouhé přihrávky, ovšem několik metrů v autu za koncovou zónou hřiště. Naštěstí oba vyvázli bez vážnější újmy (snad). Do semifinále se proti sobě opět dostaly týmy UK a VŠE, které proti sobě hrály už ve skupině. Zatímco ve skupině UK zápas vyhrálo tříbodovým rozdílem 10:7, podruhé už hráli přesvědčivěji a pohlídali si postup do finále výsledkem 10:5. Druhé semifinále bylo první skutečnou prověrkou týmu ČVUT, který se postavil brněnskému VUT. Začátek se lépe vydařil brněnské technice, ale ČVUT se podařilo zápas obrátit a nakonec vyhrát rozdílem 9:4.

Oba závěrečné zápasy ukázaly napínavou hru vyrovnaných týmů. V utkání o třetí místo nakonec o jediný bod zvítězila pražská VŠE nad VUT Brno, která odehrála celé úterý jen se třemi muži v sestavě. Ve finále, které celý dvoudenní turnaj uzavíralo, pak proti sobě nastoupily stejné týmy jako na loňských ČAH, UK Praha a ČVUT, obhájci titulu.

Za takové finále by se nemusel stydět ani ligový turnaj. Na sálajícím umělém povrchu se odehrála skutečná bitva, jak svalů, tak nervů. Technice se podařil dobrý nástup do zápasu a přes nevydařený los se dvěma breaky dostala do vedení 3:1. Zdaleka ale ještě nebylo rozhodnuto, 35 minut a cup +1 bylo dost prostoru na to, aby se ukázala skutečná kvalita obou týmů. UK vzápětí dobrou obranou přinutila soupeře k několika chybám a stav brzy srovnala. Vyrovnané skóre provázelo celý zápas až do konce časového limitu, který nastal za stavu 8:7 pro UK. Ani závěr se neobešel bez několika turnoverů v každém bodě, a to hlavně díky obranné hře obou týmů, kde o skoky do rybiček nebylo nouze. ČVUT nakonec potvrdilo útok a za stavu 8:8 se hrál cup, tedy kdo první získá 9 bodů, vyhrává. Jestli to byl nakonec souboj nervů nebo svalů těžko říct, každopádně to byl rozhodující break a ČVUT podruhé za sebou vyhrálo České Akademické Hry ve frisbee těsným výsledkem 9:8.

Výbornou atmosféru finálového zápasu si pochvalovali členové obou týmů a rekordní účast jedenácti univerzit si pochvaloval ředitel turnaje Jan (Papá) Filandr. Uvidíme, jak to bude napřesrok, tři tituly v řadě zatím nikdo nemá.

Pořadí

  1. České vysoké učení technické v Praze
  2. Univerzita Karlova v Praze
  3. Vysoká škola ekonomická v Praze
  4. Vysoké učení technické v Brně
  5. Masarykova univerzita v Brně
  6. České vysoké učení technické v Praze
  7. Česká zemědělská univerzita v Praze
  8. Západočeská univerzita v Plzni
  9. Univerzita Palackého v Olomouci
  10. Univerzita Karlova v Hradci Králové
  11. Vysoká škola báňská v Ostravě
  12. Vysoká škola polytechnická v Jihlavě
Akademičky 2011, foto Pavel Jiřík ml.

Autor: Hanka Lesáková (PD), 9. 6. 2011

Hlavní menu
Články | Týmy v ČR | O frisbee | Výsledky | Chci začít | Liga ultimate |
© Frisbee.cz
Zobrazení pro mobil / Klasické zobrazení